Търсене:

Нова технология тестваха в Центъра за безизкопни технологии

Облицовка с втвърдяване на място чрез UV светлина е новата технология, която тестваха от Строителна механизация АД

Облицовка с втвърдяване на място чрез UV светлина е новата технология, която тестваха от Строителна механизация АД в Технологичния център в Казанлък. Специалистите направиха практическо обучение за работа с технологията съвместно с партньорите си от Saertex multiCom- Германия, производител на материалите.

Технологията дава възможности за бързо и ефективно възстановяване на стари подземни тръбопроводи и удължаване на живота им с 50 и повече години. Тя представлява вмъкване на фабрично импрегнирана с епоксидна смола гъвкава многослойна облицовка вътре в остарелия тръбопровод.  След фиксирането на облицовъчния ръкав от двете му страни със специални тапи през едната от тях се вмъква ролкова композиция от  UV лампи, свързани чрез кабел с управлението на системата. С въздух от компресор облицовката се поддържа прилепнала по стените на тръбата докато под въздействието на UV лъчите смолата се втвърди напълно.   Операторът следи от повърхността процеса по втвърдяване на облицовката в реално време благодарение на камера монтирана в UV влакчето. Чрез този метод могат да се реновират тръбопроводи с диаметър от 105мм до 1500мм с различни профили: кръгъл, яйцеобразен, т.н.

За Строителна механизация АД добрата предварителна подготовка за работа с всяка отделна технология гарантира успешното й приложение в практиката.  През 2014 година, преди изпълнението на грандиозен проект в Казахстан, българските специалисти направиха изпитания, в условия идентични до реалните, на тестов полигон.  Това им гарантира успешното реализиране на проекта, награден от Международната асоциация за безизкопни технологии с No-Dig Award 2015.

Първото приложение на технологията Облицовка с втвърдяване на място чрез UV светлина Строителна механизация АД приложи за рехабилитацията на тръбопроводи в Неохим- Димитровград.