Търсене:

Безизкопни технологии

"Безизкопни технологии" е обобщаващо наименование на група технологии за изграждане на нови тръбопроводи или рехабилитация на вече съществуващи с минимални или без никакви изкопни дейности. Тези технологии предоставят възможности да се монтират или рехабилитират по-евтино и по-бързо тръбопроводи за газ, вода, канализации и др. без да се ограничава автомобилния трафик, с минимални рискове за съществуващата инфраструктура в района, с минимално влияние върху околната среда, в практически всякакви почвени условия и под най-разнообразни препятствия, като пътни артерии, ЖП линии, сгради, реки, канали, на голяма дълбочина и т.н.

 

ОПИТ И ИНОВАЦИИ

2020 „Строителна механизация” АД завършва първия от четири сондажа с микротунелна машина за изграждане на тръбопровод при реконструкцията на хвостохранилището на Аурубис България. Новия тръбопровод ще е с диаметри 1200мм и 1400мм и обща дължина около 600м. Тунелната машина, с която се работи е собственост на Строителна механизация АД.

2019 Компанията изпълнява Рехабилитация на част от канализационната мрежа на град Ифран в Мароко. Градът е популярен световен курорт, разположен на 1650м надморска височина- един от десетте най-чисти града в света. Планинското селище приютява една от резиденциите на краля на Мароко, както и най- елитното в страната висше учебно заведение- Американския университет, построен през 1990 година. „Строителна механизация” АД извършва рехабилитация на канализационния колектор с диаметър Ø 500мм и обща дължина 124 метра, по технология „Облицовка с втвърдяване на място”, като за достъп до тръбопровода са използвани съществуващите ревизионни шахти.

2018 Компанията изпълнява рехабилитация на канализационната мрежа в старинната част на мароканския град Бужаад, която е под защита на ЮНЕСКО. Тя се характеризира с тесни павирани улици, сгради разположени близко една до друга и голям човекопоток, особено през туристическия сезон, а част от тръбопроводите са на повече от век. В рамките на три месеца, е  рехабилитиран съществуващият гравитационен колектор с диаметри от 200 и 400 мм., и обща дължина около 700 метра, по технология „Облицовка с втвърдяване на място”.

2017 „Строителна механизация” АД изпълни рехабилитация на съществуваща канализация за битови и дъждовни води по бул. Петко Ю. Тодоров”, София. Рехабилитацията е изпълнена по технология CIPP  във вариант „втвърдяване на облицовката с ултравиолетова светлина. Това е първото за страната ни приложение на метода. Монтажът на облицовката на канализационната бетонова тръба, с яйцеобраен профил и параметри Ø 50/70 см. L 146 м., e извършен през съществуващите ревизионни шахти, без каквито и да било нарушения на околната инфраструктура.

2014 Компанията изпълнява рехабилитация на тръбопроводи с голям диаметър в ТЕЦ  Жезказган, Република Казахстан. Приложената технология е „Облицовка с втвърдяване на място”а методът за инвертиране "Водна кула". Проекта е високо оценено от Международната асоциация за безизкопни технологии. За неговото изпълнение Строителна механизация АД е наградена с най- престижното международно отличие  наградата No-Dig 2015.

2011 Компанията внедрява на българския пазар технологията „Спирално сглобена на място тръба” SPR, за рехабилитация на остарели и структурно разрушени безнапорни тръбопроводи. Първият за България проект с приложение на технологията, компанията осъществява в гр. Пловдив, където подновява стар канализационнен колектор в много лошо състояние и опасност от пропадане на пътя в района.. Непосредствено с него стартира и друг проект, по SPR технология, в медодобивния комбинат „Аурубис” в Пирдоп, където  Строителна механизация АД, рехабилитира над километър канализационни тръбопроводи.

2010 Строителна механизация АД реализира един от най- сложните в света проекти за рехабилитация по технологията CIPP на водопровод с внушителните параметри ф 1220мм и обща дължина от 360м. в София. Завършеният в началото на 2011 година проект  печели най-престижното отличие на Международното общество за безизкопни технологии, наградата  No-Dig  за  „Проект на 2011”

2010 Строителна механизация АД осъществява почти километър управляемо хоризонтално сондиране под реки и канали за монтаж на газопровод, свързващ сръбското газохранилище „Банатски двор” с газопреносната мрежа на Сърбия.

2009 Компанията внедрява в България  безизкопната технология за рехабилитация на остарели тръбопроводи- “Облицовка с втърдяване на място”/CIPP/. Началото е поставено с реализирането на рехабилитацията на главния водопровод на гр. Ловеч, с обща дължина  на тръбите 800м. и диаметри от ф400мм до ф 600мм. 

2008 Става факт и първият за страната ни сондаж в плътна скала. Изпълнителят Строителна механизация АД осъществява сондаж край гр. Джебел със специално закупена за целта машина за управляемо сондиране.

2008 Компанията изпълнява серия от сложни сондажи при изграждането на газопровода „Иран-Италия” в района на гр. Комотини, Гърция. Посредством технологията Упреавляемо хоризонтално сондиране, Строителна механизация АД монтира обсадни стоманени тръби ф 1600мм. под натоварени пътни и ЖП пътища и под магистралата „Виа Егнатия”.

2006 Фирмата прилага за първи път  технологията „Микротунелиране” на територията на страната. Като член на консорциум Микротунелинг България, компанията използва  технологията  и  монтира  тръби за канализация, при изграждането на Метростанция 8 до Софийски университет. През 2010, фирмата е главен изпълнител на проект по същата технология. Със собствена микротунелна машина Строителна механизация АД изгражда водосток с диаметър 2400мм, преминаващ  под Околовръстен път на гр. Пловдив и двойна ЖП линия София-Бургас.

2004 Строителна механизация АД извършва първият за България сондаж под коритото на голяма река- Монтаж на водопровод под река Марица, посредством технология Управляемо хоризонтално сондиране. Фирмата  натрупва богат опит в подобни проекти, и към момента само под река Марица е монтирала тръби над 1,5 километра.