Търсене:

За първи път в София ремонтираха тръбопровод по японска безизкопна технология

Рехабилитацията се извършва 100% без изкопни дейности и удължава живота на съоръжението с 50 години

Японска безизкопна технология беше приложена за възстановяването на стар етернитов канализационен тръбопровод в столичния кв. „Лозенец”. Това е първото приложение на технологията в София, която гарантира напълно възстановяване на функционалността на ВиК съоръжението и удължава живота му с 50 години.

Столичният ВиК-оператор е възложител на проекта, а изпълнител е българската компания "Строителна механизация" АД.

На представянето на технологията, състояла се на 22 октомври присъстваха гости от Министерство на земите, инфраструктурата, транспорта и туризма на Япония, Японската асоциация по канализация и Tokyo Metropolitan Government, както и от компанията Sekisui, която съвместно с Община Токио са разработили метода.

„Избраната за ремонта безизкопна технология, наричана "Спирално навита тръба" - SPR се прилага в Япония вече 20 години и тепърва ще намира широко приложение в страната ни”, сподели Стефан Желязков- Председател на Българската асоциация за безизкопни технологии. Според производителите подобна технология е много удачна за градска среда, където гъстото застрояване не позволява да се копае.

Ремонтът на остарелия канализационен тръбопровод е наложителен поради нарушената му цялост и опасността от пропадане на пътната настилка, което може да  подкопае основите на сградите в района. Изпълнителният директор на Софийска вода АД - Жан Салеси обяви, че след реализацията на проекта ще се повиши значително качеството на услугата в района.