Търсене:

Бизнес и професионално училище в общ проект

Изявени ученици от ПГ „Иван Хаджиенов”- Казанлък посетиха световното  изложение WASSER BERLIN по проект на Строителна механизация АД.

От 24 до 27 март 2015 в немската столица се проведоха международното водно изложение WASSER BERLIN, съвместно с изложението NO-DIG, което представя новостите в безизкопните технологии. Над 600 изложители от 36 държави и над 31 000 посетители имаха възможността да се докоснат до иновациите във водния сектор, инфраструктурното строителство и безизкопните технологии.

Вече трети пореден път в събитието взеха участие Българските асоциации по водите /БАВ/ и по безизкопните технологии /БАТТ/ и казанлъшката фирма Строителна механизация АД, член и на двете браншови организации. Фирмата представи, пред международните посетители, оборудване за рехабилитация на тръбопроводи по безизкопна технология, което дружеството произвежда. Сред гостите на престижното събитие беше и Лиляна Павлова, министър на „Министерство на регионалното развитие и благоустройството”, която посети българските щандове и изрази своето задоволство от родното представяне на изложението. Тя се запозна и с възпитаниците на казанлъшката гимназия „Иван Хаджиенов”, чието участие в събитието беше финансирано от  Строителна механизация АД по проект за развитие на техническите познания на учениците. Заслужилите младежи са Емилия Арсова от 11 клас, спец. „Машини с ЦПУ” , Христо Узунчев от 9 кл. спец. „Строителство и архитектура” и Йордан Стоянов от 9 кл. спец. „Мехатроника”,  придружавани от  Даниел Илиев, ръководител на клуб „Млад конструктор“ към училището.

Това е първото посещение на учениците в специализирано техническо изложение досега. Те определиха като полезен опит участието си в международното събитие, тъй като имаха възможност да се запознаят на живо с най-новите машини, съоръжения и материали и да разговарят с водещи световни специалисти в сектора.

В приветственото си слово към гостите в събитието министър Павлова подчерта, че новите  достижения, показани на този престижен форум, могат да ни помогнат да постигнем оптимизиране на процесите, намаляване на разходите и повишаване на качеството на инвестициите във водния сектор, включително като комбинираме икономическата ефективност със защита на околната среда при употребата на т.н. безизкопни технологии.