Търсене:

Строителна Mеханизация с най-престижното международно отличие

Мащабен проект, реализиран от Строителна механизация АД, спечели първа награда за „Завършен проект в сферата на безизкопните технологии” на Международния форум No Dig 2011 в Берлин.

Отличната работа на компанията беше удостоена с най-престижното световно отличие, изпреварвайки 11 международни кандидатури в категорията си. Това е първият приз, връчен на изцяло местна фирма от Източна Европа.

Годишната награда No Dig Award се присъжда от Световната асоциация за безизкопни технологии (ISTT) за постижения в усъвършенстване на безизкопните технологии.

Председателят на Асоциация ISTT – др. Самуел Ариаратнам, официално поднесе наградата на Стефан Желязков, Изпълнителен директор на „Строителна механизация” АД, и на заместник-директора на фирмата – Павел Груев. Ариаратнам определи задачата на екипа като „изключително сложна”, а свършената работата като „наистина успешна”.

„Гордеем се с факта, че български проект представя опита и възможностите на страната ни в областта на безизкопните технологии пред световния бранш”, отбеляза Желязков.

„Тази оценка е голяма чест за нашия тим и истински стимул за следващите проекти, които предстои да реализираме”, подчерта Груев.

Едмунд Лукш – президент на Sekisui SPR Europe и член на борда на German Society for Trenchless Technology (GSTT), изрази възхищението си от инфраструктурни проекти като българския, които целят опазване на околната среда и на природните ресурси за бъдещето. „Такава е и мисията на компания Sekisui”, подчерта той.

Проектът, осъществен в столичния квартал „Модерно предградие”, е за рехабилитация на мащабен стоманен 850 м. водопровод, с диаметър 1220 мм и дебелина на стените 8 мм. Ремонтът на излязлото от експлоатация съоръжение, изградено през 1980 г., беше извършен посредством технология „Монтаж на облицовка с втвърдяване на място” – „Феникс”(CIPP).

Проектът беше истинско предизвикателство за екипа на Строителна механизация АД не само с мащаба, но и заради локацията си – водопроводът е разположен в силно застроена зона с множество постройки и железопътна линия. В рамките на 3 седмици, включващи коледните и новогодишните празници, екипът на Строителна механизация” АД извърши интензивни строително-ремонтни дейности в екстремни зимни условия, без да прекратява преминаването на автомобили по улиците на столичния квартал. За рехабилитацията на водопровода бяха инсталирани приблизително 45 тона облицовка и смола. Резултатът е изцяло обновено подземно съоръжение, завършено в предварително договорения срок.